Jdi na obsah Jdi na menu

 


Shiatsu masáže

26. 4. 2010

Shiatsu

znamená v překladu tlak prsty - je to japonská masážní technika, založená na východní léčebné tradici a západní fyziologii a psychologii. Shiatsu pracuje s akupunkturními dráhami a body (jap. cubo) za účelem obnovit přirozený tok vitální energie (jap. ki), a tak nastolit energetickou rovnováhu v těle.

Základní princip

Shiatsu pomocí protahování, tlaku nebo dotyku uvádí do pohybu energii v akupunkturních drahách a tím obnovuje energetickou rovnováhu těla. Shiatsu používá širokou paletu technik – dynamické uvolňování napjatých partií i klidné užití tlaku k tonizaci prázdných míst v těle. Pracuje se prsty, dlaněmi, lokty, koleny nebo chodidly. Účinky shiatsu jsou hluboce uvolňující a zároveň posilující.

Základní princip shiatsu je jednoduchý – při shiatsu terapeut pouze pomáhá masírovanému spojit se s léčivou schopností vlastního těla, a tak obnovit jeho zdraví. Tato práce ovlivňuje nejenom fyzické, ale i emocionální a mentální aspekty ošetřovaného.


Průběh ošetření

Shiatsu ošetření probíhá na podložce na zemi, ošetřovaný je při masáži oblečený a nepoužívají se žádné oleje ani emulze. Samotné ošetření může trvat od 45 do 90 minut, často mu předchází krátký rozhovor a po něm následuje čas na odpočinek.

Shiatsu je obecně kontraindikováno v následujících případech:

Akutní stav nemoci (např. chřipka) s hořečkou

Rakovina

Osteoporóza

První třetina těhotenství

Lokální kontraindikace: křečové žíly, čerstvé jizvy, ekzémy a další porušení kůže, zanícené klouby


Dále by ošetření neměl dostávat klient s plným žaludkem (krátce po jídle) ani osoba pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek